A Gyulai Várfürdő fejlesztése

MTÜ Kisfaludy Program

A Gyulai Várfürdő Kft. szolgáltatási színvonalának és kapacitásbővítésének előkészítése és a megvalósítás finanszírozása céljából Támogatói Okirat került aláírásra a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.-vel (projekt azonosító száma: ET-2020-02-099), amely értelmében a Gyulai Várfürdő Kft. 2 883 677 788 Ft támogatásban részesült (a projekt elszámolható összköltsége 3 185 110 000 Ft, 90%-os támogatási intenzitás mellett.).

A projekt első ütemében a „Gyermekparadicsom” újul meg (spraypark, gyerek pancsoló és gyermek medence - kombinált játszótorony vizes játékelemekkel, csúszdákkal), a kivitelezői munka 2021. őszén kezdődik.

A teljes beruházás tervezett befejezési dátuma 2023. november 30.
A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg.


  

Megújul a Gyulai Várfürdő

 A Gyulai Várfürdő Kft. 2017 decemberében a TOP-3.2.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése c. pályázati felhívás keretében 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megítélt támogatás összege: 229.577.877,- Ft.


A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BS1-2017-00053


A projekt címe: A Gyulai Várfürdő energetikai fejlesztése
A projekt megvalósításának időszaka:2019.03.01-2021.07.31.
A megvalósítás helyszíne: 5700 Gyula, Várkert u. 2.


A fejlesztés eredményeként a Gyulai Várfürdő energetikai fejlesztése valósult meg a következő paraméterekkel:
Az érintették épületek az 50 méteres uszoda épülete valamint a 25 méteres tanmedence épületei.


• Homlokzati falak hőszigetelése
• Műanyag nyílászárók elhelyezése
• Akadálymentes öltöző, WC valamint tusoló kialakítása
• Lift beépítése a 25 méteres uszoda épületében
• Hőleadó oldali korszerűsítés, radiátorcsere a 25 méteres uszoda épületében
• 50 kW-os napelemrendszer elhelyezése a főépület tetőfelületére
• Új, bővített, hővisszanyerős szellőző rendszer kiépítése a meglévő helyére a 25 méteres uszoda épületében
• 50 méteres uszoda fedélszerkezetének cseréje
• 50 méteres uszoda légtartásos rendszeréhez kapcsolódóan új, korszerű légbefúvó beépítése
• Világításkorszerűsítés


A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.


A teljes pályázati információ itt érhető el: http://bekestop.hu/gyula/top-3-2-1-16-bs1-2017-00053/

"Gyulai Várfürdő fejlesztése 2009"

Dátum: 2012. június 20-án megkezdődött a “Gyulai Várfürdő fejlesztése 2009” projekt

Június 20-án megkezdődött a Gyulai Várfürdő csaknem két és félmilliárd forintba kerülő fejlesztése, amelynek végén újabb, közel 900 négyzetméterrel növekszik a vízfelület. A fürdő ugyanis sikerrel pályázott az Új Széchenyi Terv Dél-alföldi Operatív Programjához, s ennek keretében közel 1.2 milliárd forint uniós és állami vissza nem térítendő támogatást nyert el. A fennmaradó összeget a Gyulai Várfürdő Kft., mint saját forrást biztosítja, valamint a cég gondoskodik a csaknem egymilliárd forintos hitelről is. A bővítéstől azt várják, hogy immár télen-nyáron is magas színvonalon fogadja a turistákat, a családokat a fürdő, s nem utolsó sorban 21 új munkahely is teremtődik.

Gyula az elmúlt években az ország tíz leglátogatottabb magyar városa közé került, s a mérések alapján kiderült, hogy vendégek 83 százaléka a Gyulai Várfürdő, illetve a történelmi város hangulata (79%) miatt utazik Gyulára.

Nem mellékes, hogy – a becslések szerint – a lakosság 15-20 százalékának biztosít megélhetést a turizmus. A fenti adatokból látható, hogy – idegenforgalmi szempontból – a Gyulai Várfürdő kiemelkedő jelentőségű Gyula jövője szempontjából, nem véletlen, hogy a további fejlesztések, így a látogatottság növelése és a munkahelyteremtés előtérbe került az elmúlt években.

A város vezetőinek terveit segítette, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a gyulai polgárok 73 százaléka is – a város jövője szempontjából -, fő kitörési pontnak az idegenforgalom fejlesztését nevezte meg, sőt 55 százalékuk látogatói is a fürdőnek. A gyulai polgárok véleményét erősíti, hogy az utóbbi 2-3 évben olyan, egyenként milliárd forintos nagyságrendű fejlesztések valósultak meg a szállodaiparban, amelyek jelzik, hogy a befektető, magántulajdonosok is komoly jövőre számítanak az idegenforgalomban.

A Gyulai Várfürdő ugyan már napjainkban is piacvezető a szűkebb régióban, ám hiába az összesen csaknem ötezer négyzetméter vízfelület, benne 11 fedett és nyolc szabadtéri medence, ha a fürdő nem tud ? a gyógyászati szolgáltatások mellett – valamennyi vendégnek egész évben minőségi, és családbarát, háromgenerációs szolgáltatásokat nyújtani.
Ezért is döntött úgy a város vezetése a Gyulai Várfürdő Kft. menedzsmentjével, hogy tovább kell bővíteni a Gyula ékkövének számító fürdőt.

Így született meg a döntés, hogy a Gyulai Várfürdő egy modern családi élményfürdővel gazdagodjon, amely egész évben fürdőzésre csábítja a családok minden tagját. A beruházás során új, fedett élménykomplexummal gazdagodik a fürdő, melyben többek között öt új medence (élménymedence, úszómedence, gyermekmedence, pihenőmedence, merülőmedence) három csúszda, vízibár, szaunavilág, két, különböző korosztályokra szabott játszótér és baba-mama sarok kerül kialakításra.

 

2013. december 22-től az év bármely évszakában felhőtlen élményekkel várja kedves vendégeit. Gyula város legnagyobb attrakciója, a Gyulai Várfürdő! Az új, fedett élménykomplexum egész évben kiszolgálja a családokat, a fiatalokat és azokat, akik elsősorban nem a gyógyvíz miatt látogatnak el a fürdőbe. A számtalan élményelem – sodrófolyosó, állómasszázsok, fekvőmasszázsok, víz alatti masszázs, gejzírek, buzgárok, nyakzuhanyok, vízfüggönyök mellett családi, valamint rafting navigatour csúszda és wide slide (test) csúszda – a vízi világ rejtelmeibe vezeti be vendégeit. A vakmerő és rettenthetetlen vendégek próbára tehetik merészségüket a trambulinon, amelyről egy 4 méter mély ugrómedencébe csobbanhatnak. A
kényelem sem marad el, hiszen pezsgőpadok, buzgárok, az új szaunavilág nyújtotta lehetőségek és egy vízi bár elégíti ki a fürdőzők minden igényét. Amíg a nagyok szórakoznak, hódolnak az izgalmas élvezeteknek,
addig a kicsik a játszótereken lelhetnek lélegzetelállító kalandokra.
Napsütésben, hóesésben fürdőzzön családjával a Gyulai Várfürdőben!

Gyakori kérdések és válaszok

Miért szükséges a beruházás megvalósítása?

A Gyulai Várfürdő a Dél-alföldi Régió egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdője. Évről-évre mintegy 500-600 ezer vendég veszi igénybe nemzetközi szinten is elismert szolgáltatásait.
A fürdő működése, turisztikai jelentősége nemcsak a város, hanem a régió gazdaságát is jelentősen befolyásolja a turisztikai bevételek, kiegészítő szolgáltatások bevételeinek tovagyűrűző hatásain keresztül. Ezen kívül az Országos Egészségturizmus Fejlesztési Stratégia a Dél-Alföld egyetlen nemzetközi minősítésű fürdőjeként sorolja be a Gyulai Várfürdőt.

A fürdő utolsó nagy fejlesztéseit 2004-ben adták át. A Széchenyi-terv két ütemében felújításra került a wellness-részleg, valamint 90%-kal bővült a gyógyászati szolgáltatások kapacitása, megújult az uszoda-blokk és a négy gyógymedencével büszkélkedő Lovarda. Napjainkban a nemzetközi és hazai turisztikai trendek egyrészt újabb, korszerű egészségmegőrző szolgáltatásokat követelnek meg, másrészt a fürdő a kisgyermekes családok számára - a nyári szezonon kívül - nem képes vonzó programot nyújtani. Ezen kihívásoknak a Gyulai Várfürdő nem tud teljes mértékig megfelelni. A wellness-részleg mára már zsúfolt, kicsi és műszakilag, illetve esztétikailag is elavult, bővíteni szükséges a szolgáltatások színvonalát, számát és kapacitásait is.

Az elmúlt évtizedben a régió több jelentős fürdője is fejlesztéseket hajtott végre, Romániában is számos projektet terveznek, erősödik tehát a versenyhelyzet a piacon. Gyula akkor tudja megtartani előkelő pozícióját, ha versenybe száll nemcsak a magyar, hanem a külföldi fürdővendégekért is. Jelentős kereslet tapasztalható a minőségi fürdőszolgáltatások iránt például Románia felől, a szomszédos ország Európai Uniós csatlakozása után ez a trend még intenzívebbé vált. A romániai vendégek kiszolgálásában Gyula földrajzi helyzete (nemzetközi határátkelőhely) miatt versenyelőnyben van mind Hajdúszoboszlóval, Debrecennel, mind Orosháza-Gyopárosfürdővel szemben, de szolgáltatásait is versenyképessé kell tennie, hogy vendégeit megtarthassa..

Ugyancsak jelentős versenyhelyzet tapasztalható a nyári strandidőszakban, amely a fürdők számára a legfontosabb, a legnagyobb bevételt jelentő periódus. A régió kisebb, télen nem elérhető fürdői (strandjai) ugyanis nyáron alternatívát jelentenek a nagyobb, zsúfoltabb, regionális vagy országos jelentőségű fürdőkkel szemben. A Gyulai Várfürdőnek ebben a helyzetben is meg kell találnia azt az irányt, amellyel biztosíthatja, hogy a vendégszám évről-évre növekedjen, és ne csökkenjen a versenyhelyzet miatt. Ezen kívül várható, hogy Románia határhoz közeli területein is jelentős fürdőfejlesztések fognak megvalósulni a következő 5-10 évben. Addigra olyan vonzó technológiai, szolgáltatási színvonalat kell létrehozni Gyulán, amely ösztönzi a külföldi vendégeket a Gyulai Várfürdő látogatására.

Összefoglalásként elmondható, hogy a Gyulai Várfürdő szolgáltatási spektrumából a négy ún. fürdőfunkcióból (gyógyfürdő-gyógyászat, strandfürdő, sport-úszás, wellness-élményfürdő) hármat országosan elismerten magas színvonalon tud ellátni, a fiatalokat, kisgyermekes családokat vonzani és kiszolgálni képes élményfürdő azonban nagyon hiányzik..

A projekt tehát elsősorban azért szükséges, hogy hosszú távon minőségi vonzerőt jelentsen és garantálja a Gyulai Várfürdő, illetve Gyula város versenyképességét a turizmusipar nemzetközi piacán.

Miért szükséges megvalósítás támogatása?

A tervezett projekt támogatására azért van szükség, mert a turizmusban a vonzerők (múzeumok, kulturális és sportrendezvények, fürdők) általában nem jövedelmeznek annyira jól, hogy a magántőke érdeklődését felkeltenék.


Ezért van tehát szükség arra, hogy elsődlegesen az önkormányzatok vállalják fel a helyi turisztikai attrakciók menedzselését és fejlesztését.
Hazánkban - legfőbb természeti erőforrásunknak, a bőségesen rendelkezésre álló termálvíznek köszönhetően - kiemelt jelentősége van az egészségturizmusnak: az Új Széchenyi Terv hét programja közül hangsúlyozottan az első a - Gyógyító Magyarország - Egészségipari Program, melynek első alprogramja az "Egészségiparra épülő turizmus" nevet viseli.


Ezen belül jelen projektjavaslat minden ízében alátámasztja az egészségturizmushoz kapcsolódó minőségi (komplex) turisztikai kínálatfejlesztést célul kitűző alprogramot.


A fürdő fő tulajdonosa, Gyula Város Önkormányzata ennek figyelembe vételével döntött amellett, hogy a Gyulai Várfürdő továbbfejlesztésével, egy nemzetközi mércével is egyre versenyképesebb, jelentős turistaforgalmat generálni, az eddigieken (Hunguest Hotel Erkel, Elizabeth Hotel, Wellness Hotel Gyula, Hotel Aqua, Corso Boutique Hotel) túl további szállodai befektetéseket indukálni tudó fürdőt valósít meg, melyhez nem nélkülözheti az EU-s támogatást.
A meglévő gyógyvizes medencék egyedülálló kínálata a projekt fő elemével, a fedett, wellness szolgáltatásokkal teli, családi élményfürdővel kibővülve, egy még kiaknázatlan piaci részt teremt Gyula számára, melyből jól felépített marketingstratégiával jövedelmező, visszatérő vendégkörrel rendelkező, még sikeresebb vállalkozás válik.


A működés során a Gyulai Várfürdő - a magyar fürdők között szinte egyedülálló módon (!) - továbbra is nélkülözheti az Önkormányzat működési támogatását, munkahelyet teremt a városban, befektetőket (szálloda, étterem, egyéb turisztikai programok) vonz a térségbe, ezáltal teret ad újabb jövedelemtermelő vállalkozások kialakításához.


A projekt beruházási nagyságrendje pusztán saját forrásból és/vagy hitelből nem lenne finanszírozható, ezért szükség van a vissza nem térítendő közösségi támogatásra.

A beruházás milyen módon érinti a Gyulai Várfürdő szolgáltatásainak elérését?

Az építkezés ütemtervét több munkafázisra bontották, most az utolsó munkafázisról tájékoztatják a város lakosságát, a szállásadókat és a vendégeket: utolsó munkafázis (2013. március 1. - munkálatok végéig)
a főépület teljes funkciójában, a kibővült téli pihenővel vehető igénybe,
az árnyékolós és a pezsgős medence várhatóan a kivitelezés teljes időtartama alatt szünetel, a teherporta nem üzemel,
a fürdő többi medencéje a megszokott üzemrend szerint zavartalanul működik.
A munkafázisok az időjárástól és egyéb külső tényezőktől függnek, így ennek megfelelően az egyes munkafázisok kivitelezési időtartama változhat, kezdési és befejezési időpontjuk módosulhat.
A beruházás aktuális tudnivalóit a www.varfurdo.hu honlapon folyamatosan megosztják a kedves Vendégeinkkel.
A kivitelezési munkák ideje alatt esetlegesen zavaró tényezők minimalizálása mellett a Gyulai Várfürdő és a kivitelezők egységesen elkötelezettek.
Az esetlegesen fellépő kényelmetlenségek miatt kedves Vendégeink szíves megértését és türelmét kéri a Gyulai Várfürdő menedzsmentje az Önök kényelmét szolgáló, új, családi élményfürdő iránti közös várakozás reményében!
;

Miért kellett lezárni a kültéri árnyékolós és a pezsgős medencéket az új élményfürdő építkezési munkálatai alatt?

A Kedves Fürdővendégek biztonságát végig szem előtt tartva a beruházás teljes ideje alatt szükséges az árnyékoló és pezsgőmedence lezárása, mivel ezek a medencék a részben föléjük húzott új árnyékoló előtetővel szerves részévé válnak az új épületnek.
Azonban a Gyulai Várfürdő területén található további 16 medence változatlanul üzemel az Üzemeltetési Szabályzat előírásai szerint.

Az építkezés ideje alatt is elérhető gyógyvizes medencéink:
- polip medence
- a Lovarda épületében található medencék
- dögönyöző medence (2012. október 25-ig).

Miért a nyári szezon közepén kezdődik a beruházás?

Az uniós pályázati rendszer, s annak elbírálási folyamata sajnos nincs tekintettel a kivitelezés időpontjára, így annak érdekében, hogy a szükséges technológiai lépéseket (pl. földkiemelés, alapozás, vízszigetelés) meg lehessen tenni, és a lehető leghamarabb befejeződjenek a fejlesztések már 2012. június 20-án, vagyis a nyári szezon elején meg kell kezdődnie a beruházásnak. Az építési munkálatok időzítéséről ezért részletes forgatókönyv készült annak érdekében, hogy a vendégeket minél kisebb mértékben érjék kellemetlenségek.

A fejlesztésnek köszönhetően milyen új szolgáltatások kerülnek kialakításra?

Létrejövő új szolgáltatások:
1.Masszázs (5 ágy): A 2011-ben nyílt Beauty Masszázs Szalon a tervek szerint a főépület földszintjén új helyre költözik.
2.Szolárium (2db)
3.Kozmetika.
4.Családi élménymedence (600 négyzetméter vízfelülettel, 16 élményelemmel)
5.Úszómedence (rekreációs)
6.Gyermekmedence 7.Pihenő medence
8.Merülő medence (szaunákhoz)
9."Emelkedő fánkos" élménycsúszda
10.Spirál testcsúszda
11.Családi csúszda
12. Mélyvízi trambulin
13. Új szaunavilág - aroma szauna
14. Új szaunavilág - infra kabin
15. Új szaunavilág - gőzkabin
16. Új szaunavilág - finn szauna
17. Új szaunavilág - jégkút és dézsazuhany
18. Pelenkázó és baba-mama relaxiációs szoba
19. Kamasz szárazjátszótér
20. Bébi szárazjátszótér
21. Gyermekmegőrzés és szabadidős animáció

Hogyan bővül a vízfelület nagysága a fejlesztésnek köszönhetően?

Újonnan épített medencék fontosabb paraméterei a Gyulai Várfürdő élményfürdőjében: Sor-szám Elnevezés Vízfelület nagysága (m2) Vízhőfok (°C) Gyógyvizes /nem gyógyvizes Vízforgató /töltő-ürítő Éves átlagos üzemelés (nap) Fedett medencék 1. Élmény medence 608 30-32 nem gyógyvizes vízforgatott 365 2. Úszómedence 166 27-29 nem gyógyvizes vízforgatott 365 3. Gyermekmedence 73 30-32 nem gyógyvizes vízforgatott 365 4. Pihenő medence 35 34-36 nem gyógyvizes vízforgatott 365 Új fedett medencék összesen: 882 Szabadtéri medencék 1. Merülő 12 12-18 nem gyógyvizes vízforgatott 365 Új fedett és szabadtéri medencék összesen: 894

EXP

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ.
A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, vagy ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.
Az Adatvédelmi szabályzat ide klikkelve megtekinthető pdf formátumban!

Engedélyezem
x